Digitaalinen saavutettavuus
Millainen on saavutettava verkkopalvelu?
Saavutettavaa verkkopalvelua on helppo ymmärtää ja käyttää. Käyttäjän on vaivatonta navigoida sivustolla ja hahmottaa sen rakenne. Saavutettavuus on verkkopalveluiden esteettömyyttä, ja se edistää ennen kaikkea yhdenvertaisuutta verkkopalveluiden käytössä.
Saavutettavuuden kriteerit ovat määritelty WCAG-standardissa. Saavutettavuus kostuu neljästä pääperiaatteesta: havaittava, hallittava, ymmärrettävä ja toimintavarma. Saavutettavaa verkkopalvelua on yhtä helppoa käyttää kaikilla päätelaitteilla. Teknisen toteutuksen ohella erityistä huomiota on kiinnitetty esimerkiksi kuva- ja värimaailmaan sekä kirjasimeen ja sen väriin ja kokoon. Sivusto hahmottuu selkeänä ja loogisena myös ruudunlukuohjelmalla.
EU:n saavutettavuusdirektiivi koskee julkishallinnon verkkopalveluita, mutta myös muut tahot voivat huomioida saavutettavuuden verkkosivustoillaan ja näin palvella yhä useampia ihmisiä.
Miksi saavutettavuus on tärkeää?
Saavutettavan sivuston rakentaminen tukee myös hakukoneoptimointia (SEO). Selkeät rakenteet ja laadukas sisältö palvelevat sivustojen hakukonenäkyvyyttä.
Yrityksen näkökulmasta saavutettavuus kannattaa myös sen takia, että saavutettavilla sivuilla pystytään tavoittamaan entistä suurempi joukko ihmisiä. Suomessa on noin 1,2 miljoonaa ihmistä, joille saavutettavuus mahdollistaa verkkopalveluiden käyttämisen. Design for all on periaate, jota voi ajatella empaattisena suunnitteluna mutta myös kustannustehokkaana valintana. Kun digitaalinen – tai muukin – palvelu suunnitellaan alusta lähtien mahdollisimman monia käyttäjiä palvelevaksi, vältytään tilanteelta, jossa eri käyttäjäryhmille pitäisi tehdä palvelusta omat versionsa.